Kategoriat
Suunhoitoaineet

Fluori – miksi ja mistä

Mitä fluori on ja kuinka paljon sitä tarvitset?

Fluori on yksi ihmiselle välttämättömistä hivenaineista ja kuuluu samaan ryppääseen esimerkiksi raudan, sinkin ja jodin kanssa. Fluorista uutisoidaan ajoittain hyvin negatiiviseen sävyyn, mutta näistä ajoittain ilmeistyvien infopläjäysten ei kannata antaa häiritä, fluori ei esimerkiksi aiheuta syöpää eikä kerry keskushermostoon. Liikaa annosteltuna fluori aiheuttaa hampaisiin laikukkuutta ja niissä kohdin kiilteen haurastumista ja oikein isoilla annoksilla myös osteoporoosin riski kasvaa. Mutta kannattaa muistaa, että minkä tahansa ravintoaineen; jodin, raudan tai vaikka D-vitamiinin yliannostus on haitallista elimistölle. Fluoriakin tulisi siis käyttää ohjeiden mukaan.

Fluorimyrkytyksen raja on 5 mg painokiloa kohden eli 70 kg painavalla aikuisella se olisi 350 mg. Tämä tarkoittaa 2,5 hammastahnaputkiloa, tuntuu melko isolta määrältä nauttia sellainen aamupalaksi.

Totuus on se, että hampaat eivät tule toimeen ilman fluoria. Hammasterveyden kannalta ravinnon kautta saatava fluori ei ole riittävää, paitsi niillä alueilla, jossa pohjaveden fluoripitoisuus on korkea. Muissa tapauksissa tarvitaan lisäfluoria eli hammastahnaa.

Pohjavedessä fluoria on tyypillisesti 0,1 mg/l, joillakin alueilla pitoisuus saattaa nousta yli 1,5 mg/l , tällöin saat toimintaohjeet kuntasi suun terveydenhuollosta.

Hampaiden reikiintymistä fluori estää hyvin, jos vedessä on fluoria 0,7 -1,2 mg/l ja sen lisäksi vielä hammastahna on käytössä kaksi kertaa päivässä.

Fluori pitää siis hymyn kunnossa.

Miksi fluoria tarvitaan, mitkä sen hyödyt ovat?

Fluori

  • auttaa hampaita pysymään ehjinä eli vähentää niiden reikiintymistä.
  • estää bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista eli happohyökkäystä
  • auttaa myös jo irronneiden mineraalien uudelleen kiinnittymisessä
  • ehkäisee bakteerien aineenvaihduntaa ja sitä myöten happojen tuotantoa.

Kun hampaat pestään kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, niin fluorin suojaava vaikutus kestää ympäri vuorokauden.

Lisäfluoria eli fluoritabletteja tai erityisen vahvaa fluoritahnaa ei ole mitään syytä käyttää ellei siihen ole suun terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistusta. Niiden käyttö on perusteltua niissä tapauksissa, että hampaiden reikiintymistä ei saada kuriin tavallisilla omahoitomenetelmillä.

Pidä kauniista hymystäsi huolta harjan ja tahnan avulla♥

Lisätietoa Hammaslääkäriliiton nettisivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *