Kategoriat
Yleisterveys ja suu

Kyllä, pullollinen viiniä on liikaa

Alkoholin haitoista puhutaan paljon. Alkoholin liikakäyttö lisää ylipainoa ja maksa- ja aivosairauksien puhkeamisen riskiä. Aika ajoin mainitaan myös alkoholin terveyshyödyt, joihin olisi niin ihanaa uskoa. ”Lasillinen punaviiniä päivässä, pitää lääkärin loitolla” kuulostaa oikein toteuttamiskelpoiselta omahoito-ohjeelta, sitä voisi jaksaakin noudattaa kauemmin kuin viikon.

Ikävää on kuitenkin ilmoittaa, että ei ole olemassa mitään tutkimuksiin perustuvaa näyttöä siitä, että alkoholi suojelisi mm. sydän- ja verisuonisairauksilta. Näitä väitteitä perustellaan usein iloisten ranskalaisten kautta, jotka voivat niin hyvin ja lipittävät viiniä kaiket päivät. Tuskin ne ranskalaiset hiprakassa heiluvat kuitenkaan aamusta iltaan ja fakta on se, että sydän ja verisuonitaudit ovat ongelma ihan kaikissa Euroopan maissa.

Kuinka paljon sitten?

Sanotaan, että jos alkoholia haluaa käyttää, sitä tulisi käyttää kohtuullisesti. No mitä se tarkoittaa? Sitä kohtuullisuuden rajaa ei kannata itse lähteä hahmottelemaan, siihen on määritelmät valmiina ja alkoholiannoksia suositellaankin maksimissaan seuraavasti:

  • Miehille max 14 viikossa
  • Naisille max 9 viikossa

Näistä huolimatta toivottavaa kuitenkin on, että alkoholi ei ole jokapäiväisessä käytössä.

Jotta sinun ei itse tarvitsisi kovasti miettiä ja laskeskella, niin annoskoot myös on valmiiksi määritelty ja yksi annos on 12 g 100% alkoholia. Käytännössä siis yksi keskiolutpullo tai lasillinen viiniä (12 cl) tai yksi Dry Martini.

Ongelmia suussa

Alkoholi liittyy usein keskusteluun, kun puhutaan yleissairauksista, mutta oletko koskaan ajatellut, että se vaikuttaa suoraan myös suun terveyteen? Se aiheuttaa suun kuivumista, hampaiden kulumista eli eroosiota, limakalvomuutoksia ja pahimmassa tapauksessa suusyöpää.

Juo nyt kuitenkin ihan rauhassa se siideri aurinkoisella terassilla, ei siitä tule syöpää. Mutta jos se siideri huljahtaa suuhun joka päivä ja parikin pulloa päivässä, niin silloin kannattaa olla jo huolissaan alkoholin terveysvaikutuksista. Ja jos siihen on yhdistetty tupakointi, silloin suusyövän riski kasvaa.

Ja kun pohditaan, että eihän se alkoholi siinä suussa kauan ole, kun se valuu alas. Niin tiedoksi, että alkoholi imeytyy verenkiertoon ja sitä kautta sylkeen ja sylkihän siellä suussa on jatkuvasti. Eli suussa on alkoholia juuri niin kauan, kuin sitä on muuallakin elimistössä.

Kohtuus siis kaikessa.

Lisätietoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *