Kategoriat
Yleisterveys ja suu

Nuuska huulessa -saat muutakin kuin nikotiinia

Ihan ensiksi sanon rehellisesti, että se on typerän näköistä. Ylähuuli pullottaa ja puhuessa täytyy jännittää huulta, että pussi pysyisi paikallaan. Todella typerän näköistä. Mutta ei vain se, nuuskasta on oikeasti haittaa.

Siinä on nelinkertainen määrä nikotiinia savukkeeseen verrattuna, siis ihan jäätävä määrä. Nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia, jotka voivat edetä suusyöväksi, mutta myös muille nenän ja nielun alueella esiintyville syöville. Ja juu, kaikesta saa nykyään syövän, jopa kadulla kävelemisestä, mutta suun alueen syöpä ei ole hoidonkaan jälkeen mikään mukava juttu. Kasvain joudutaan lähes aina poistamaan, ja suussa ei mitenkään valtavasti ole ympäröivää kudosta, joten poistokohta jää erittäin hyvin näkyviin. Vaikka suun alueen syöpä siis saataisiin hoidettua, sen jälkeen on suuria esteettisiä ja toiminnallisia haittoja.

Ja mitä siinä nuuskassa sitten on? Nikotiinin lisäksi saat nuuskan mukana myös monia muita aineita, sillä nuuska sisältää tuhansia kemikaaleja, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia, näitä ovat esimerkiksi jäämät hyönteismyrkyistä. Lisäksi nuuskan mekaaninen ärsytys limakalvolla aiheuttaa siihen paksuuntumista ja muita muutoksia, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi. Jos nuuskan käyttö on pitkäaikaista, se lisäksi aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja paljastuneet hammaskaulat ovat alttiimpia reikiintymiselle, koska hammasluu on pehmeämpää kuin kiille. Ja hymy ei silloin ole mitenkään kaunis eikä siihen auta valkaisut tai puhdistukset.

Nikotiiniriippuvuus

Nuuskan yleiset terveyshaitat johtuvat nikotiinista, nuuska ei vaikuta keuhkoihin, mutta muuten haitat ovat samat, kuin savukkeella.

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja erityisesti nuorilla riippuvuus voi kehittyä nopeasti. Nuorille on tarjolla myös nikotiinitonta nuuskaa eli energianuuskaa, jota kutsutaan myös harjoitusnuuskaksi. Energianuuska sisältää yrttejä ja kofeiinia, mutta sitä käytetään samalla tavoin huulen alla. Tämä voikin johtaa opittuun tapaan ja siitä on helppo siirtyä käyttämään sitä varsinaista tujumpaa tavaraa.

Nikotiinin haitat

Nikotiini muun muassa nostaa verenpainetta altistaen sydän- ja verisuonisairauksille esimerkiksi sydämen vajaatoiminnalle ja rytmihäiriöille. Nikotiini häiritsee myös insuliinin toimintaa, joten kakkostyypin diabetes on myös lähellä, varsinkin jos ylipainoa on jo valmiiksi.

On hyvä myös muistaa, että nikotiini supistaa verisuonia ja hapen kulku lihaksiin heikkenee, tämä aiheuttaa vaikeuksia urheillessa. Verisuonten supistuminen on ongelma myös suussa, sillä suun alueen tulehdukset jäävät usein huomaamatta itseltä, sillä ne eivät ilmoita olemassaolostaan verenvuodolla kuten normaalissa tilassa.

Nuuska ei siis ole mikään terveellinen vaihtoehto savukkeelle, tee viisas päätös ja pysy erossa kummastakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *